by Vasas1969 Szomb. Nov. 26, 2016 1:06 pm
Megy a vita a kocsmában az új stadion befogadóképessége kapcsán. Szerintem más szempontokat is érdemes lenne megvizsgálni az 5 - 8 ezres kérdésben . Nagyon nem szerettem volna ezt érvként felhozni ,de mi lesz a Jámbor éra után? Abban talán mindenki egyetért ,hogy egy stadiont általában 40 - 50 évre építenek (nemrég olvastam, hogy pl olaszban is) és és sajnos elfog jönni az idő amikor Jámbor úr már kevesebb szerepet fog vállalni a csapat működtetésében és félek ez ennél az időpontnál korábban fog bekövetkezni. Tőle sem várhatjuk ,hogy a végtelenségig dolgozzon ,hogy cégei elegendő bevételt termeljenek a működtetéshez. Hálistennek a vele készült interjúból kiderült ,hogy nemcsak ránézésre tagadhatna le legalább egy tízest ,de az ő elmondása szerint is remek formában van. Így szerencsére ez az idő még jóval odébb van. Ráadásul azt hiszem nála a munka nemcsak munka ,de hobbi is ezért sokáig fogja űzni ,de egyszer sokára a brazil nyaralások kerülnek majd túlsúlyba. Azok közül akik ma gazdagodnak Magyarországon nem fogunk egy "Jámbort" találni. Marad a külföldi befektető keresés megint.
Nem volt még olyan rég ez a gyászos időszak , emlékezhetünk rá. A legnagyobb hátrányunk pont a lepusztult stadionunk volt ,hisz emiatt a befektetőnek még egy új stadiont és építenie kellett volna. Ez a helyzet az új 5 ezres stadionnál már nem áll fent ,de ha megnézzük ,hogy mi motiválhat egy focibolond befektetőt , akkor már nem annyira optimális a helyzet. A külföldi tulajdonosjelölt , vagy szponzor olyan csapatot fog vonzónak találni amellyel sikereket bajnoki címeket érhet el sok néző előtt és egy 5000-es stadion még , ha tele is van nem számít sok nézőnek. Persze az igaz ,hogy a nagyobb stadionnal rendelkező csapatoknál sem lesz több néző ,de abban benne lesz a lehetőség ,hogy több lehet és egy befektetőnél , vagy szponzornál ez fog számítani. Hisz a stadion bővítésének, átépítésének árát is a csapatra fordíthatja a mielőbbi sikerek érdekében. Ebből a szempontból pedig a mennyeis csapatok nagy többsége előnyben lesz velünk szemben és ,ha mindenáron hazánkban akarnak befektetni nincs kétségem ,hogy másik magyar csapatot fognak választani.
A vetélytársakénál kisebb stadion már a közeljövőt , a remélhetőleg minél tovább tartó Jámbor érát is érintheti. Jámbor úr említette ,hogy egy új modern stadionba könnyebb lesz jó nyugati (német) játékost hozni. De, ha ez a picit fiatalabb és gyorsabb és kevésbé forrófejű új Saglik ránéz a transfermarktra az 5000-es stadi láttán inkább egy 3.ligás német csapatot választ , legalábbis a tulajunknak mélyebben a zsebébe kell nyúlnia ,hogy ezt ellensúlyozni tudja. Abban az esetben,ha a tulajdonosunk más befektetőtársat vagy szponzort szeretne bevonni (esetleg pont Németországból ,hogy a nemzetközileg is sikeresek lehessünk) szerintem jóval kedvezőbb tárgyalási pozícióban lenne egy 8000-es stadionnál a fentiek miatt. Persze tudom ,hogy manapság inkább már a tv szereplés számít ,de ennek is az egyik záloga ,hogy jó legyen a csapat és ehhez általában gazdag befektető és szponzor kell.
Nem zárható ki azért ,hogy a mostani és későbbi sikerek hatására már ott van a lelátón egy olyan fiatal , aki később az üzleti életben sikeres lehet és átveheti Jámbor úrtól egyszer majd a stafétát ,ha elég sokáig tart és minél sikeresebb lesz majd ez a jelenlegi időszak. Már említettem ,hogy mi miatt , de külföldinek nagyobb esélyt adok és ő valószínűleg nem lesz Vasas szurkoló . Hacsak nemzetközileg a BL-ben nem tudunk egy emlékezeteset villantani. Ennek a reményéhez is az kellene ,hogy legalább 2-3 évig még együtt tartsuk a csapatot és ne adjuk el a fiataljainkat , mert az összeszokottság lehet a legfőbb fegyverünk a gazdagabb , drágább kerettel rendelkező csapatok ellen külföldön és (talán) itthon is egyaránt. Álmodoztam kicsit.
Az 5000-es stadionban előre kódolva van az a hátrány amire próbáltam rámutatni és még nem került itt szóba és ezzel Markovitsnak kellene a legjobban tisztába lennie és mindent megtennie egy nagyobb stadionért. Természetesen elismerés jár neki ,hisz a mostani férőhely is duplája már az eredetileg tervezettnek. Nekünk inkább azon kellene gondolkoznunk ,hogy ha sikerülne egy Honvédéhoz hasonló 8000-est kiharcolni ,hogyan próbáljuk minél jobban megtölteni? Egy ekkora stadionnal lehetőséget kapnánk ,hogy akár növekedjen is a szurkolótáborunk száma. Kevés szó esett róla ,de szurkolóinknak is ugyanakkora kalapemelés jár mint a csapatnak. Olyan hangulatot sikerült csinálni a meccseken ami miatt is vonzó lett meccsre járni és megfoghatja a fiatalokat . Még ebben és másban is van előrelépési lehetőség ,hogy többen legyünk ,de most mást említek. Bár ez nem a mi táborunkat növelné ,de ha az MLSZ törekvéseinek lesz eredménye és nem huligánok járnak meccsre , akkor a maximum kötelezően adható 10% helyett biztosíthatnánk akár 20 %-ot is a vendégszurkolóknak. Az is bevétel lenne. Amennyiben normális helyről nézhetnék a meccset (nem a kapu mögül és a kanyarból) akkor biztosan többen lennének a vendégben ,főleg a fővárosi derbiken. Hisz az egyik legfőbb visszatartó erő a magyar pályákon az elhelyezés ,hogy a vendégből nem látni a meccset. Emiatt nem is akkora ostobaság az MTK 2 lelátója. Ezért a kapu mögött maximum 5-6 sort helyeznék el azt is megfelelő magasságban ,hogy onnan ne csak nézni ,de látni is lehessen a meccset. Emiatt egy kapu mögött bővíthető stadi pl szerintem nem megoldás.
Nem is mennék jobban bele , csak a majd évtizedekig (akár fél évszázadig) fennálló versenyhátrányra szerettem volna felhívni a figyelmet a többi NB1 -es csapattal szemben , amennyiben csak 5 ezres stadionunk lesz. Legyünk minél többen a hátralévő meccseken és ezzel is érveljünk , hátha még lehet számunkra kedvezően változtatni a befogadóképességet illetően .