by Vasas1969 Pént. Márc. 25, 2016 9:02 pm
Sinkovics Gábor
Edzősors - visszajátszás
Kiporciózná a bizalmát
"Nem távoztam dicstelenül" - Szanyó Károly kitart a harcos futballt erőltető filozófiája mellett , és a nyártól szeretne ismét leülni a kispadra.
Mit gondol, besorolták a bukott edzők közé?
Nem hiszem - mondta Szanyó Károly. Amikor átvettem a Vasast , a kiesés fenyegette az NB2-ben. Így kezdtük a munkát , és léptünk előre folyamatosan. A feljutás másfél év alatt sikerült , és az a nagyjából ötezer szurkoló , aki kijött a Mezőkövesd elleni bajnokavatóra , alighanem életre szoló élményt kapott. Aztán elkezdtük a szereplést az első osztályban , és a dolgok már nem úgy alakultak ,ahogy elterveztük.
Talán ,ha nem választ kamikázetaktikát, és nem a támadófutballt erőlteti, még mindig ön lenne a Vasas edzője.
A futballfilozófiámon nem akarok, és nem is tudok változtatni. Azt gondolom , a néző azért áldoz ezer forintot a meccsjegyre, hogy izguljon , élvezze a produkciót. Sohasem értem a játékosaimtól , hogy tolják be a buszt az ötösünkre, az nem az én stílusom. Egyébként pedig nem érzem kamikázetaktikának a Vasas esetében sem , ha unatkozik kölcsönadom a 12 meccsünk felvételét, megnézheti , hogyan is alakultak azok a mérkőzések.
Csakhogy a támadófutballal 12 mérkőzésen 9 gólt rúgott a csapata.
A 9 gólunk mellett majd 90 helyzetet rontottunk el. Mindjárt kezdésként Diósgyőrben 14-et. Megszámoltam . Újonccsapatként léptünk pályára a miskolci oroszlánbarlangban, és mi véletlenül sem játszottuk el a riadt nyúl szerepét. Mentünk , támadtunk , ziccereket dolgoztunk ki , és végül hihetetlen balszerencsével kaptunk ki. Már többször nyilatkoztam , és most is vallom , ha akor egy pontot szerzünk - pedig a három is nekünk járt volna - másként alakul a bajnokság a Vasasnak.
Nagyon úgy tűnik, hogy a Vasas játékoskerete nem alkalmas látványos támadófutballra.
Ebben lehet , hogy igaza van. De akor hasonlítsuk össze a Fradi elleni 3 mérkőzést. A Fáy utcában 4-1 re kapott ki a Vasas , ősszel pedig 5-1-re az Üllői úton. Amikor a kispadon ültem 2-0-ra kaptunk ki még a 3.fordulóban, ki-ki meccset játszottunk a zöld-fehérekkel és ebben nincs túlzás. Azt mondtam a játékosaimnak futballozzanak bátran , támadják le a saját térfelükön az ellenfelet, menjünk előre , megalkuvás nélkül. Ehhez a harcmodorhoz természetesen tökéletes kondíció kell , és sok -sok figyelem. A 12 találkozó közül 3 félidőt szégyellek és tartok elfogadhatatlannak. Az MTK elleni 1-0-ás vereségünket ,azon a meccsen botrányosan rosszul futballoztunk , és a Videoton elleni első játékrészt , amely ugyancsak kritikán alul sikerült , az más kérdés , hogy a szünet után fordítottunk és nyertünk.
Mit csinálna másként , ha a hét végén kezdődne a bajnokság, és ott ülne a Vasas kispadján?
Először is ragaszkodnék hozzá , hogy Tóth András maradjon a szakmai stáb tagja. A távozása érzékeny veszteség volt a csapatnak. Vele fél szavakból is megértettük egymást , már-már tökéletes párost alkottunk. Ráadásul őt szeretik, tisztelik a Vasas-szurkolók , él ,hal a klubbért , és volt tekintélye a játékosok előtt. A vezetőedző ne mászkáljon be mindig az öltözőbe , de egy pályaedző ezt megteheti. Aztán néhány futballistának nem adnék olyan sok bizalmat, amelyet érdemtelenül kapott az ősszel.
Mit gondol , bent maradhat a csapat az élvonalban?
Most már szerencse is kell hozzá.
Fél éve munkanélküli edző ,nem keresik , nem hívják?
Már akkor munkába állhattam volna ,amikor a Vasastól elküldtek ,de nem akarok kapkodni. Abban biztos vagyok ,hogy a nyártól lesz munkám, lesz csapatom . Persze megkérdezhetik ,hogy a megfelelő papírok híján a nyáron miként akarok edzősködni , beiratkozom az UEFA - tanfolyamra , de megsúgom , van olyan szakember aki követne engem bárhová a pro diplomájával - stábtagként.